joi, 26 iunie 2014

Recupereaza-ti corpul dupa nastere


     In sarcina, de la o luna de la alta, corpul tau trece printr-o serie de modificari si asta se intampla atat pe plan extern, cat mai ales pe plan intern. Unele organe se maresc (ex. uter), unele sunt presate si inghesuite 
(ex. stomac, intestine, vezica urinara etc.), in timp ce unele poarta greutatea altora (ex. coloana vertebrala care poarta greutatea pantecelui si a sanilor), muschii drepti abdomenului se intind si de cele mai multe ori se separa. 
Dupa ce ai nascut, treptat-treptat toate aceste modificari regreseaza spre forma initiala, chiar daca nu exact spre aceeasi. Dincolo de dimensiunea temporala, este extrem de important ce faci tu pentru si cu corpul tau, cum il hranesti si il hidratezi si mai ales, oh! da, cum il mobilizezi si antrenezi. 


    Mai toate femeile, proaspete mamici tanjesc sa ajunga la formele initiale si chiar trec rapid la actiune imediat ce medicul ginecolog isi da acordul pentru miscare fizica. Isi fac abonamente la sali de sport sau fac acasa fie dupa capul lor, fie cu ajutorul unor programe TV sau online de sport. Numai ca asa cum in sarcina, fiecare gravida are un tablou simptomatologic personal (ex. greturi, varsaturi, diaree pentru unele, migrene, hemoroizi si constipatie pentru altele etc.), corpul lor exprimandu-l concret (ex. fizionomii modificate si umflate pana la refuz, masuri diferite privind diametrul abdominal), tot asa programul de gimnastica postnatala e bine sa fie unul personalizat, care sa raspunda nevoilor corporale si nu numai ale fiecarei proaspete mamici. A nu le acorda atentie genereaza probleme complexe: dureri pelviene, incontinenta urinara, modificarea coloanei vertebrale (cocoasa, coloana in S, discopatie lombara etc.), cu dureri infioratoare si nu numai. Acestea nu sunt aspecte normale ale procesului de imbatranire! Ele pot fi tinute departe prin constientizarea si educarea musculaturii implicate printr-un program special de exercitii si un mod corect de activare postnatala. 
    La salile de sport/ fitness, clasele sunt eterogene, adreasandu-se femeilor in general, ceea ce inseamna ritmuri si niveluri diferite de rezistenta, iar programul fie ca este de Zumba, Body Combat, Aerobic, Spinning sau oricare altul este configurat pentru a raspunde altor obiective decat cele de care tu ai nevoie dupa nastere, respectiv recuperare abdo-perineala si a rezistentei la efort. Ba mai mult, riscurile sunt si mai mari, mai ales in conditiile in care corpul tau nu s-a refacut complet.

Clasa Gimnastica postnatala -  MotherHood Center

    Cea mai relevanta particularitate de care tine cont programul de gimnastica pentru mamici este exact cea implicata in sarcina, adica abdomenul. Nu el este cela care se umple si dupa nastere, ramane gol?! Te-ai intrebat ce se intampla cu pielea in exces (care se vede) si cu muschii tai abdominali (care nu se vad, dar se simt)? Ei bine, pentru a face loc, atata cat are nevoie fatul, tesutul conjunctiv care uneste muschii drepti abdominali, este intins. Vestea neplacuta este ca dupa nastere tesutul nu revine obligatoriu si de la sine la consistenta anterioara, ceea ce inseamna ca distanta dintre muschi se reduce, dar incomplet. Atat timp cat aceste tesuturi nu sunt vindecate si apropiate, organele din cavitatea abdominala si coloana lombara sunt mult mai vulnerabile in timpul activitatilor cotidiene, a eforturilor de tip ridicare a trunchiului de la sol, aplecarilor si ridicarilor de greutati sau a unor activitati sportive de impact.

Clasa de Gimnastica pentru Mamici - MotherHood 

    Pentru multe femei a face sport este o provocare oricand. Atunci cand mai au si un bebelus, e atat de intensa ca au nevoie de o doza de determinare livrata direct in vene, iar asta se intampla numai si numai prin exercitiu si rabdare, antrenament si intelegere fata de ele insele. La centrele special dedicate mamicilor,  ii pot lua cu ele la ora de gimnastica pentru mamici si bucurandu-se din toata inima sa faca miscare impreuna cu ele.


    Cea mai buna si sigura veste este ca merita. Merita pentru tine si copilul tau. El este cel care va avea alaturi o mama increzatoare in corpul ei, care il tine cu siguranta si fermitate in brate, pe care se poate baza.


Inspiratia vine din miscare!


Kinetoterapeut Oana Sforoi




Cuvinte-cheie: gimnastica postnatala, gimnastica pentru mamici, sport pentru mama, recuperare abdo-perineala, MotherHood Center, 



miercuri, 11 iunie 2014

De ce ne plac cursurile pentru bebelusi



1.  Parintii de bebelusi se distreaza si se joaca intre ei.


2. ... iar bebelusii se bucura privindu-i.


3. Dupa care, se joaca impreuna conectandu-se la nivel fizic si emotional.

Atelier de Separare, Crize si Lacrimi prin Stimulare Senzoriala si Joc - MotherHood Center

Atelier de Separare, Crize si Lacrimi prin Stimulare Senzoriala si Joc - MotherHood Center

4. Incercam jocuri noi.
Atelier de Separare, Crize si Lacrimi prin Stimulare Senzoriala si Joc - MotherHood Center

Atelier de Separare, Crize si Lacrimi prin Stimulare Senzoriala si Joc - MotherHood Center

 5. Unele jocuri merg din prima, altele nu. Unele le plac la prima strigare, pentru altele mai au nevoie de timp.

Atelier de Separare, Crize si Lacrimi prin Stimulare Senzoriala si Joc - MotherHood Center

Atelier de Separare, Crize si Lacrimi prin Stimulare Senzoriala si Joc - MotherHood Center

6. Pentru ca socializam si invatam mai usor si mai repede unii de la altii. Cei mari, 

Atelier de Separare, Crize si Lacrimi prin Stimulare Senzoriala si Joc - MotherHood Center
7. .... cei mici,


8. .... si cei mari de la cei mici.



Inspiratia vine din cursuri pentru bebelusi!







luni, 9 iunie 2014

Bebelusul, mama si separarea



     Zi de zi in pantecele tale, fatul traieste la unison cu tine. O data cu nasterea, indiferent cum se intampla ea - pe sus sau pe jos (cum ar spune medicii), prin separarea corpurilor voastre, starea simbiotica in care va aflati este sparta, destramata cel putin la nivel fizic. Din doi in unu se trece la etapa de unu la(nga) unu, din incorporare in alipire. 
Asadar, prima experienta a separarii este traita la momentul nasterii, de aceea este foarte important modul in care se intampla, decurge nasterea. Este o nastere indusa, declansata medicamentos pentru ca mamei ii este teama de neprevazut sau pentru ca medicul o impune? Este o nastere prematura, la termen sau postmatura? Este o nastere pe cale vaginala, prin cezariana la cald (debut cu contractii) sau la rece (fara contractii, pogramata)? Este un travaliu lung, greu, dureros, epuizant sau unul usor si rapid? Este o nastere cu sau fara complicatii?
Te invit acum, pentru cateva minute sa iti aduci aminte cum a fost pentru tine experienta nasterii? Cum a fost sa te separi fizic de corpul bebelusului tau?


    Ulterior, dupa ce se naste, de la o luna la alta, bebelusul creste vazand cu ochii, devine din ce in ce mai prezent, face o multime de achizitii psihomotrice: se intoarce de pe o parte pe alta, sta in sezut cu sprijin, apoi fara sprijin, exploreaza obiectele manevrandu-le si intorcandu-le de pe o parte pe alta, merge de-a busilea, incepe sa vorbeasca etc. Devine deci, din ce in ce mai independent, descurcandu-se din ce in ce mai bine spe cont propriu - se indreapta singur spre jucariile cu care doreste sa se joace sau le cere strigand si aratandu-le cu degetul, ba chiar incepe sa manance singur ducand la gura bucati de fructe sau alte alimente si culmea! mestecandu-le fara ajutorul mamei sau bunicii. Este uimitor! Atat de mic si atat de autonom (nu deplin, insa).
Atelier de Separare, Lacrimi, Crize prin stimulare senzoriala si joc
Atelier de Separare, Lacrimi, Crize prin stimulare senzoriala si joc
     Si totusi, indata ce dai sa iesi din peisajul lui indepartandu-te sau iesind din incapere, copilul devine din ce in ce mai atent, apasand butonul de alarma cu lacrimi, crize, maraieli si tipete. Cum vine asta? Pe de o parte se descurca singur, pe de cealalta se agata strans, aproape cu disperare de hainele tale?
     Ei bine, incepand cu cea de-a doua jumatate a primului sau an de viata, copilul face un salt in dezvoltarea lui psihoemotionala, iar unul dintre semnele acestei dezvoltari este tocmai anxietatea de separare, semn ca face niste diferentieri si incepe sa inteleaga niste lucruri, insa este un nivel primar, incomplet, pentru ca ce nu poate intelege el acum (datorita insuficientei maturari din punct de vedere neurologic) este ca ceea ce dispare reapare mai tarziu.

Atelier de Separare, Lacrimi, Crize prin stimulare senzoriala si joc

 Gestionarea anxietatii de separare este o poveste comuna atat mamei, cat si copilului. Care este prima experienta pe care ti-o amintesti in care ai fost separata de parintii tai? Cum au reactionat ei? Dar tu? (Adult Interview Attachment - M. Ainsworth) Felul in care ea si-a integrat tema separarii de figura sa de atasament o va face sa sustina sau dimpotriva sa saboteze (nu intotdeauna constient) procesul separarii, al diferentierii, al individualizarii copilului ca persoana diferita de persoana ei, cu un alt destin. Propria separare a mamei este componenta cea mai semnificativa a acestui proces, peste care se cupleaza celelalalte ingrediente - capacitatea de a-l implica pe tata in relatia cu copilul, de a-l provoca pe copil sa fie din ce in ce mai sigur pe el, de a introduce structura prin reguli si fermitate in relatia cu el.
    - De ce este separarea o tema atat de importanta in dezvoltarea copilului? Va creste si va uita. - ar spune unii.
   - Pentru ca viata este un sir lung de separari. Separarea de educatoare, de invatatoare, de bunici, de colegi si prieteni, de copilarie, adolescenta, de prima iubire, de sot(ie)etc. Si pentru ca toate aceste experiente se suprapun peste experienta-matrice - prima dintre ele, prima separare de figura de atasament, care se pastreaza in memoria celulara, corporala. Poate ca mai tarziu, bebelusul devenit copil sau adult nu va putea pune in cuvinte prin ce trece, insa corpul sau va fi cel care va spune totul prin reactiile sale. Te-ai intrebat oare de ce in urma unui divort, unele persoane fac depresie (cu diagnostic clinic), in timp ce altele sufera o perioada scurta de timp, dupa care isi resemnifica experienta si merg mai departe in viata incarcate cu resurse noi?!
Atelier de Separare, Lacrimi, Crize prin stimulare senzoriala si joc


     In ceea ce ii priveste pe bebelusi si copiii mici, gestionarea anxietatii de separare implica o combinatie de joc, exercitii si activitati fizice (sustinerea dezvoltarii si independentei motrice si nu numai), reguli, implicarea tatalui, elemente de socializare, toate impachetate intr-un ambalaj atragator si presonalizat fiecarui copil.

   
    Separarea, ca orice alta experienta acceptata si integrata devine revelatoare de intelesuri personale si noi resurse facilitand lansarea increzatoare in viata. Ori poate tii sa-i demonstrezi permanent copilului ca tu stii cel mai bine, ca doar langa tine este in siguranta, ca fara tine nu s-ar putea descurca sau cum ar spune versurile cantecului din filmul de desene animate Rapunzel: Mama e aici, Mama te păzeşte,/ Draga mea, să-ţi vând un pont: Lasă drama, stai cu mama MAMA ŞTIE TOT! Haha, Mama ştie tot, îţi mai zic odată, singură n-o să rezişti! Îmbrăcată prost, împiedicată, oamenii sunt egoişti/ Eşti ca un copil, mergi ca o băbuţă/ Neglijentă, întrebi tu, Ce-i? Unde m-ai pui ? că eşti cam plinuţă, Îţi spun, asta cu tot dragul, Mama ştie tot, mama te ajută, Doar un lucru vreau să-ţi cer..... FĂ CA MINE ŞI E BINE, MAMA ŞTIE TOT! - (https://www.youtube.com/watch?v=swkLu3ZQq3s)



Inspiratia vine din separare!


Cuvinte-cheie: bebelusi, ateliere bebelusi, cursuri bebelusi, psihologie, parenting, Motherhood Center, Cabinet Individual de Psihologie Camelia Chetu



vineri, 6 iunie 2014

Tu ce mai faci in afara de copil?




    Un copil are nevoie ca mama lui sa se ocupe si de ea, nu doar de el. Sa faca ceea ce-i place si ce-i trebuie: sa citeasca sau sa scrie, sa faca sport, sa munceasca, sa inceapa proiecte noi, sa mearga la coafor si manechiura, sa iasa la intalniri cu fetele sau sa plece in vacanta doar cu sotul ei. Copilul are nevoie de toate astea, pentru ca el are nevoie de o mama care sa stea bine cu capul.


    Asadar, cu ce se mai ocupa mamele in afara de a fi doar mame, bazaind toata ziua si toata noaptea in jurul copiilor?! Pot sa mai faca ele si altceva?
Si pentru ca cel mai la indemana ne sunt mamicile din comunitatea MotherHood Center, o sa facem in continuare referire la ele, la cele care ne vin acum in minte, provocandu-va si invitandu-va ca in sectiunea de Comentarii sa ne spuneti experientele voastre de acasa sau de la birou.

    Dupa ce s-a pregatit pentru nastere si pentru ingrijirea copilului in cadrul centrului, Diana Dumitriu s-a apucat de scris si si-a lansat de curand, pe 22 Mai 2014, prima carte - Sort si Media (Ed. Tritonic) in care faciliteaza intalnirea dintre sport, media si scris.


    Diana Vasiliu dupa o poveste de dragoste cu tigarile, intoarce cartea. Renunta la tigari, face un copil, se specializeaza in strategii eficiente antifumat - Allen Carr Easyway, darama rezistentele dependentei de tutun si conduce periodic grupuri pe aceasta tema, avand rezultate foarte, foarte frumoase. Pentru fumatorii care isi doresc sa se lase de acest viciu, Diana are ac de cojocul viciului, desigur obligatoriu cu implicare recirpoca.


    Cristina Suschevici la nici macar doi ani de cand este mama cauta in business raspunsul la intebarea: Cum sa-l am pe copil aproape de mine cand sunt la serviciu? si implementeaza practic in Romania o idee destul de raspandita in alte tari, respectiv cresa in cadrul mediului corporatist. Astfel, ia contur proiectul ei cum altfel decat Kids at Work, care are la baza filosofia Montessori.


           Pe langa cele 3 mamici prezentate aici, stim ca sunt o multime care incearca si reusesc sa impleteasca cresterea copilului cu propriile pasiuni/ obiective. Da, nu-i deloc usor, dar cine spune ca  sunt incompatibile?


Inspiratie din pasiunile mamelor.


Cu drag,

NB: Suntem tare mandre de ele, pentru ca dincolo de faptul ca sunt ale noastre, ca au participat la un loc la toate cursurie si atelierele MotherHood Center, au curajul sa riste, sa se lupte cu rezistentele lor si sa faca ceea ce le place. Bravo, fetelor!